Har dere logo eller skiltoppsett i vektorformat, kan vi ta imot dette for produksjon – her er noen enkle forutsetninger; (For filer til print -se lenger ned på siden) Vi tar imot filer tilvirket i CorelDraw X4, eller filer eksportert i disse formatene;
* .EPS (PS, PRN, Encapsulated postscript)
* .AI (Adobe illustrator 8.0)
* .PLT (HPGL)
* .DXF (Data Exchange File)
Disse filene er alle i vektorformat, hvilket vil si at vi fritt kan skalere objektene uten kvalitetstap, og vi kan bearbeide filer på tvers av produksjonsmetoder. Vi kan således produsere alt fra stempler til vindusdekor og fasadebokstaver av denne vektorfilen. Har dere andre formater tilgjengelig, så ta kontakt med oss.
NB! Hvis man kan velge hvilken versjon av formatet det skal eksporteres til, så bør man gå ned 1-2 versjoner for å sikre kompatibilitet med tidligere programvare og importfiltre.


Når filer eksporteres, så husk at tekst må eksporteres som vektor og ikke som tekst.
Hvis ikke det blir gjort, så må vi ha den samme fonttype installert på vår maskin for å få korrekt teksttype ved import.
Det skjer da (selvsagt) som en regel at vi ikke har korrekt fonttype tilgjengelig.
I noen formater kan man forøvrig velge å legge ved fonten i eksport.
For såkalte «klassiske» fonter som f.eks. Arial og Times New Roman er dette strengt tatt ikke
nødvendig, men det er uansett en god regel. Vet du allikevel hva fonten heter, så ta det med i beskrivelsen.


Slå også av eventuelle «preview thumbnail» valg som dukker opp under eksport dialog, hvis ikke vil disse ofte ødelegge import da det er thumbnail som blir importert. Hvis det vi skal produsere består av svært små objekter, så kan det lønne seg å eksportere filen i en større str. enn originalt. Dette fører til bedre/større oppløsning på objekt, og øker derfor kvaliteten på objekter ved import/eksport. Dette er spesielt viktig for bitmaps. Disse bør iallefall ikke være mindre enn 1:1.


Husk å oppgi mål på det ferdige produkt uansett -vi trenger f.eks. bare et nøyaktig mål inni objektet for å skalere hele objektet riktig!
Vi kan bruke bitmap filer (*.jpg *.bmp) under visse forutsetninger i lasergravering, da som sort/hvitt eller gråtone objekter. Om du konverterer aktuell bitmap til sort/hvit, så får du en god pekepinn på hvordan bitmap vil se ut ferdig bearbeidet.


Vi kan også ta imot bitmaps for full vektorisering hos oss, eller vi kan scanne og vektorisere
ditt objekt om det er ønskelig eller nødvendig for produksjon og videre behandling.
Her kan man se en illustrasjon på forskjellen mellom bitmap og vektorfiler
Bitmap vs Vektor_ill.pdf – krever Acrobat reader som du finner her Acrobat reader


Program
Hvis du vil lage enkle oppsett selv, og ikke ønsker å investere noe i programvare, så finnes det flere gratis alternativer for å lage vektorbaserte filer som vi kan importere direkte. Et slikt alternativ er Inkscape – her lagrer du filen(e) som *.eps filer, og vi kan da importere dem til våre systemer.


Print
Filer til print kan være av typen *.eps, *.pdf, *.png, *.jpg, *.tif -her bør filer i bitmap være minimum 180ppi i 1:1. Vektorfiler foretrekkes i CMYK format eller i PMS farger for best mulig resultat. Uansett skal man være klar over at farger alltid vil avvike noe imellom printmetoder/maskiner og forskjellige media. Hvis filen(e) inneholder kombinasjoner av bitmap og kurver, er som regel *.eps filer eller *.pdf best. For rene bitmap filer er *.tif et godt alternativ. Disse blir vanligvis mange MB, så det hender de må leveres på eksternt medie/minnepinne. Skal filer sendes pr. e-post, så bør de helst ikke være over 10-15MB. Eller man kan bruke dropbox el.
Ved sending av filer via e-post, så vær snill og pakk filene med winzip e.l. og kjør viruskontroll på utgående post.
Send e-post til Myhre Skilt AS